DUURZAME PADDENSTOELEN UIT LIMBURG

Rob Hermans - Eigenaar Zwamburg

Achter de oesterzwammen van Zwamburg zit een sterk verhaal. Ze worden namelijk gekweekt op koffiedik, een afvalstroom uit de horeca. De medewerkers van Zwamburg halen het vanuit Schimmert op bij restaurants en cafés in Zuid-Limburg en kweken er paddenstoelen op. Die verwerken de restaurants dan weer in hun lekkerste gerechten. Dat is pas duurzaam!

Rob Hermans is de grondlegger van Zwamburg. Hij legt uit hoe het bedrijf tot stand is gekomen: “Tuinieren, koken en duurzaamheid staan bij mij al jaren hoog in het vaandel. Daar wilde ik graag meer mee doen. Daarbij had ik de ‘blauwe economie’ in het achterhoofd: lokale grondstoffen gebruiken, bij voorkeur zónder afvalstroom, en de producten lokaal afzetten. En dit alles zonder concurrentie, maar juist samen met anderen. Zo kwam ik het idee om met paddenstoelen aan de slag te gaan. In de champignonbranche is echter veel concurrentie, daarom heb ik gekozen voor oesterzwammen. Deze blijken goed te groeien op koffiedik, een restproduct dat normaal gesproken in de afvalbak belandt.”

“We maken onze vegan bitterballen met oesterzwammen die we kweken op koffiedik. Voor de productie is 80 liter water minder nodig dan bij een normale bitterbal. Dat is ongeveer één douchebeurt per bal!”

Bitterballen met oesterzwammen

Zwamburg ging in 2015 van start in een kleine kwekerij in Maastricht-Airport. Inmiddels is het bedrijf verhuisd naar een groter pand in Schimmert. Rob: “We leveren nu niet meer alleen oesterzwammen, maar maken er zelf – in samenwerking met andere kwekerijen en voedselproducenten – ook andere producten mee. Bitterballen en hamburgers bijvoorbeeld, duurzame alternatieven voor de traditionele snacks. Voor de productie van één bitterbal met oesterzwammen is 80 liter water minder nodig dan voor een gewone. Dat is ongeveer een douchebeurt! En doordat we zoveel mogelijk lokaal werken, besparen we ook nog eens heel veel CO2. Dit verhaal leggen we ook uit aan de mensen die in onze kwekerij komen voor een rondleiding. We hopen hen hiermee te inspireren; aan de enthousiaste reacties na afloop te horen, lukt dat aardig!”

Volg Zwamburg:

Facebook 
Instagram
Website