PASSIE VOOR FIETSEN DELEN MET ANDEREN

Petra Vroomen - Initiator Heerlen Fietst

“Fietsen is leuk, gezond én duurzaam. Het liefst zou ik tegen iedereen willen roepen: stap ook op de fiets!” Aan het woord is Petra Vroomen, initiatiefneemster van Heerlen Fietst, een online platform van, voor en door fietsers.

In 2013 startte Petra Vroomen, docente grafische vormgeving, met de Facebookpagina Heerlen Fietst. De reden waarom is eigenlijk heel simpel, vertelt ze enthousiast: “Ik fiets zelf elke dag naar mijn werk en ook regelmatig in mijn vrije tijd. Dat is niet alleen heel leuk, maar ik merk dat ik me daardoor ook fit en gezond voel. Bovendien is het een duurzaam transportmiddel én het is goed voor de leefbaarheid van de stad. Via Heerlen Fietst kan ik mijn passie voor fietsen delen met anderen. En ik kan mensen met elkaar verbinden en samen fietsen stimuleren.”

“Wil je gezonder leven, werken aan een leefbare stad en aan duurzaamheid? Pak dan eens de fiets om naar je werk of de stad te gaan. Fietsen is leuk, gezond én goed voor het milieu.”

Stel: je krijgt een medicijn aangeboden dat bewezen effectief is om:

  • Hartziekten te verminderen met 46%;
  • Je kans om te overlijden aan hartziekten te halveren;
  • Het risico op kanker te reduceren met 45%;
  • Het risico op overlijden aan kanker te reduceren met 40%

 ...dan zou je het doen, toch?

 Het bestaat. Het is fietsen naar het werk!

Fiets als duurzaam vervoermiddel

Heerlen Fietst organiseert vele (vaak ludieke) fietstochten en fiets gerelateerde activiteiten. En minstens zo belangrijk, Petra zit regelmatig bij Provincie en gemeenten aan tafel om te praten over fietsen. “Soms noem ik mezelf ‘Algemeen Directeur van het Ministerie van Fiets’”, lacht Petra. “De reden hiervoor is dat ik vind dat overheden de fiets bij alle disciplines (economie, sport, onderwijs, cultuur, gezondheid, mobiliteit, etc.) hoger op de agenda mogen zetten en serieuzer moeten nemen. Dus dat men niet alleen moet denken aan ‘een fietspad’ of ‘een kruispunt’, maar juist ook groter: aan hoe leefbaarder, schoner, gezonder en veiliger een stad met minder auto’s kan worden. Ik hoop dat ik daar met Heerlen Fietst een steentje aan kan bijdragen!”

 

Volg Heerlen Fietst:

Facebook 
Instagram