NATUUR VERTALEN NAAR ECONOMISCHE WAARDE

Ignace Schops - Directeur regionaal landschap Kempen en Maasland

Als jongetje was Ignace Schops al gefascineerd door de natuur. En dan vooral door amfibieën. Toen hij ontdekte dat het aantal reptielen sterk en snel afnam, besloot hij zelf in actie te komen. Met succes: in 2008 kreeg hij de Goldman Environmental Prize, ook wel de groene Nobelprijs genoemd!

“Veel mensen kennen de slogan ‘Think globally, act locally’”, begint Ignace zijn verhaal. “Maar weinig mensen weten dat er nog iets achter komt: ‘act personally’. En dat is precies waar het om draait. Zorg ervoor dat je weet wat er speelt in de wereld, speel daar lokaal op in en kijk hoe je persoonlijk iets kunt bijdragen. Ik doe dat door partijen met elkaar te verbinden en grote uitdagingen te vertalen naar begrijpelijke taal. Voor overheden en ondernemingen geldt dat ze vaak pas in actie komen als iets economisch interessant is. Gelukkig blijkt ook natuur te vertalen in termen van rendement en geld.”

“Onder de kruinen van bomen en bossen ligt de temperatuur een stuk lager dan in open gebieden of in de stad. Eén boom verkoelt evenveel als de airco van twee huishoudens. En is een stuk goedkoper, energiezuiniger én mooier!”

Eerste nationaal park van België

Nationaal Park Hoge Kempen in de voormalige Belgische mijnstreek is daar een goed voorbeeld van. Ignace: “Toen ik, samen met mijn team en het Agentschap Natuur en Bos, ondernemers en politici ervan kon overtuigen dat ze door het ontwikkelen van een nationaal park geld zouden kunnen verdienen, waren ze bereid te investeren. Park Hoge Kempen werd het eerste nationaal park van België en trekt fietsers, wandelaars en andere recreanten aan, die voor omzet zorgen. En het belangrijkste: de bezoekers genieten hier volop van de natuur, die de kans heeft gekregen te herstellen waardoor er weer (zeldzame) planten en dieren te vinden zijn.”

 > President Europarc Federation

 > Kreeg in 2008 de goldman environmental prize, de ‘groene’ nobelprijs

Volg Ignace:

Twitter 

Volg Landschap Kempen en Maasland:

Website