KOKEN EN LEVEN OP HET RITME VAN DE SEIZOENEN

Coenraad Reinders - Boer, slager en kok Landgoed Heerdeberg

Koken en leven op het ritme van de seizoenen. Daar draait het om bij Heerdeberg in Cadier en Keer. Zowel de groenten, het fruit als het vlees komen van het eigen landgoed. Boer, slager én kok Coenraad Reinders en zijn familie herintroduceren daarmee oude gebruiken op een eigentijdse manier.

“Vroeger woonde een kloosterorde op dit terrein. De monniken waren in die tijd zelfvoorzienend. Ze teelden groente en fruit, die ze bewaarden in de koele grotten. Varkens, koeien en ganzen scharrelden rond en leefden van het restafval van de monniken. Vervolgens werden ze geslacht, waarbij alle onderdelen van de dieren werden verwerkt tot voedsel. Die manier van werken en leven willen we bij Heerdeberg nieuw leven inblazen.”

“Heb je al eens een stukje lever of longrib gegeten? Vaak worden deze minder bekende delen van dieren weggegooid. Zonde, want ze zijn hartstikke lekker. En je werkt mee aan minder voedselverspilling.”

Gezonde en eerlijke producten

De reden om dit te doen, is simpel volgens Coenraad: “We willen gezonde en eerlijke producten voor iedereen toegankelijk maken. Zonder onnodige toevoegingen en met respect voor de natuur. Daarom hebben we een groente- en kruidentuin aangelegd volgens de principes van Permacultuur. We zorgen voor de aarde en de mens en brengen het ecosysteem weer in balans, zonder bestrijdingsmiddelen. Onze varkens dragen ook een steentje bij: terwijl ze eten van de groenteresten die op het land achterblijven, ploegen ze de grond om waar we later weer planten in laten groeien. De ganzen zijn weer gek op de larven van de fruitvlieg. Die eten ze van de grond van onze fruitweide, zodat we ook daar geen bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken.”

Natuur in evenwicht

De runderen genieten op het landgoed van een waardig en gelukkig leven. Het slachten gebeurt in een professionele slachterij, maar Coenraad en zijn team maken er vervolgens mooie stukken vlees van. Van sukade en buikspek tot zelfgemaakte bloed- en droogworst. Coenraad: “We gebruiken alle onderdelen van het dier in het restaurant en verkopen het in de slagerij. Zoals dat vroeger ook gebeurde. We streven zoveel mogelijk een circulaire stroom na, zonder afval. Zo brengen we samen de natuur in evenwicht en kunnen onze gasten genieten van een puur en eerlijk gerecht. Van eigen bodem!”

> Notering in FOOD 100 van 2018 

Volg Heerdeberg:

Facebook 
Instagram 
Website