DE EERLIJKE SPIJKERBROEK

Bert van Son - Eigenaar MUD Jeans

Bert van Son had al een jarenlange carrière in de kledingbranche achter de rug, toen hij inzag dat het anders moest. “Fashion is een wegwerpartikel geworden, de kledingindustrie is de op één na vervuilendste industrie ter wereld. Daar moeten we echt iets aan doen!”

Uit onvrede met de kledingindustrie nam Bert ontslag en startte een eigen bedrijf. “Dat was net aan het begin van de crisis, dus – bij gebrek aan opdrachten – had ik alle tijd om na te denken”, aldus Bert. “Ik besloot zelf een jeansmerk op te richten. Maar ik wilde meer doen dan een eerlijk loon en biologische materialen. Er zijn heel veel stappen nodig om een jeans te produceren. Ik wilde het in elke stap van het productieproces beter doen en het liefst zo circulair mogelijk werken.”

“De kledingindustrie is doorgeslagen: er wordt nu 400% meer kleding gemaakt dan in het jaar 2000! Laten we dit samen weer terugdraaien naar een normaal niveau. Hoe? Door minder nieuwe kleren te kopen én door kleding te recyclen.”

Gerecycled denim

Dat leidde tot de start van MUD Jeans in 2013. Bert: “We maken gebruik van schone indigo en gebruiken duurzame alternatieven voor het stonewashen. We streven naar zo min mogelijk afvalstoffen in het productieproces én recyclen oude jeans. Inmiddels zit in elke jeans ongeveer 40% gerecycled denim. We stimuleren onze klanten hieraan mee te werken, door korting te geven op een nieuwe broek als ze hun oude jeans inleveren. Je kunt bij ons zelfs een jeans leasen vanaf € 7,50 per maand! Is-ie versleten, dan stuur je hem terug en krijg je een nieuwe.”

Overtuigen en inspireren

Langzaam maar zeker groeit het innovatieve MUD Jeans uit tot een toonaangevend bedrijf in de kledingbranche. “We hebben duizenden klanten die gebruikmaken van ons leaseconcept. En we hopen binnen enkele jaren de totale omzet van MUD Jeans van € 1 miljoen per jaar naar € 10 miljoen te tillen. Dat is mooi. Maar het belangrijkste is dat we anderen kunnen inspireren en overtuigen met onze werkwijze. Dan pas kunnen we stapje voor stapje werken aan een gezonde kledingindustrie en aan een leefbare toekomst.”

Volg Bert:

Twitter

Volg MUD Jeans:

Facebook
Twitter
Instagram
Website