VERDUURZAMEN? BEGIN DAAR WAAR JE DE GROOTSTE IMPACT HEBT

Babette Porcelijn - Schrijfster ‘De Verborgen Impact’

Effectief verduurzamen. Hoe doe je dat? Door te beginnen met zaken die de grootste impact hebben. Klinkt logisch, maar wat is je grootste impact eigenlijk? Babette schreef er een boek over.

Babette: “Veel mensen willen best werken aan duurzaamheid. Dan beginnen ze met dingen waarvan je de impact direct kunt zien. Zoals minder plastic verpakkingen, spaarlampen en elektrische auto’s. Maar die ‘zichtbare impact’ is vaak heel klein. Er zijn zoveel dingen die veel meer impact hebben. Alleen zie je die niet direct. Die zit namelijk in het maken en vervoeren van de dingen die we dagelijks kopen. Dat noemen we de ‘verborgen’ impact. Denk aan al het water en de energie die nodig zijn voor het produceren en vervoeren van kleding of vlees.

“Wat je zelf doet, heeft meer impact dan je denkt. En kijk ook naar de ‘verborgen’ impact. Zoals de hoeveelheid water of energie die nodig is voor het maken en vervoeren van producten. Als je daar rekening mee houdt, heb je wel vijf keer zoveel slagkracht!”

     

Duurzaam is ook leuk!

Tijdens haar onderzoek ontdekte Babette dat je gelukkig zelf een flinke steen kunt bijdragen aan verduurzaming. In haar boek ‘De verborgen impact’ beschrijft ze wat je zelf kunt doen en waar je vandaag al mee kunt beginnen. Babette: “Dat is meer dan je denkt. Als alle Nederlanders duurzaam zouden leven, hebben we al meer dan de helft van onze landelijke totale impact te pakken! We zitten zelf aan de knoppen, door bijvoorbeeld alleen te kopen wat je echt nodig hebt, zo min mogelijk vlees te eten of een vegetarisch huisdier te nemen. Zo zijn er nog meer voorbeelden. Ik ben er zelf ook mee begonnen en weet je, het is nog leuk ook! Er komt minder zooi ons huis binnen, ik ben gezonder en beweeg meer en we hebben minder geld nodig. En omdat we niet meer vliegen en we de auto hebben weggedaan, maak ik tegenwoordig met mijn man en kinderen fietstochten door Europa, waardoor we als gezin dichter bij elkaar komen. Kortom: ik kan het iedereen aanraden!”

Volg Babette

Facebook

Twitter 

Website