BEWUSTE KEUZES IN WERK EN PRIVÉ

Omayra Mingels - architect SATIJNplus Architecten

Voor architect Omayra Mingels is duurzaamheid de normaalste zaak van de wereld. Privé en in haar werk maakt ze bewuste keuzes die zorgen voor minder impact op het milieu. En daarmee probeert ze ook anderen te inspireren.

Omayra: “Bij SatijnPlus architecten houd ik me vooral bezig met het herbestemmen en verduurzamen van gebouwen. Van monumentale panden tot sociale huurwoningen; ik draag bij aan hun transformatie, zodat ze een duurzame nieuwe toekomst tegemoet kunnen gaan. We restaureren oude gebouwen, maken ze geschikt voor nieuwe functies en maken woningen energiezuinig. En dat hoeft zeker niet altijd door dure installaties als warmtepompen en zonnepanelen te installeren. Dubbele beglazing, isolatie of ledverlichting kunnen al enorm veel verschil maken.”

“Wist je dat de bestaande bouw verantwoordelijk is voor een derde van de CO2-uitstoot van Nederland? Verduurzamen begint bij jezelf en in je eigen huis, niet morgen maar vandaag, door: energie te vermijden, besparen, hergebruiken en duurzame energie op te wekken."

Bewust van impact

Ook in haar dagelijkse leven werkt Omayra aan een duurzame toekomst: “Ik ben me steeds bewuster van de impact die ik zelf heb op het milieu. Daar probeer ik dan ook rekening mee te houden. Of het nu om voeding gaat, om mijn huis, de politieke partij waar ik op stem of de verzekering die ik afsluit. Ik lees me in en denk na over hoe ik mijn impact tot een minimum kan beperken. Als kind ben ik al gestopt met vlees eten, ik heb een eigen groentetuin, zet de verwarming een graadje lager en koop gerecyclede kleding en meubels. Het zorgt ervoor dat ik steeds minder gevoelig ben voor het typische consumentengedrag en dat voelt echt als een verrijking. Daar praat ik ook over met vrienden en familie. Op die manier probeer ik hen te inspireren en te stimuleren om ook bewuster te leven. Het geeft me een goed gevoel als ik zie dat dat lukt. Ook als het maar kleine stapjes zijn. Alle kleine beetjes helpen, nietwaar?”

Volg SATIJNplus Architecten:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Website