DUURZAAM BROUWHUIS MET OOG VOOR DE REGIO

Jan-Paul Rutten - Directeur Gulpener Bierbrouwerij

Gulpener Bierbrouwerij heeft een sterke band met de omgeving en is graag van waarde voor de wereld om haar heen. Daarom streeft de brouwerij naar zo min mogelijk milieubelasting en wordt er gewerkt vanuit de regionaliteitsgedachte. Eigenaar Jan-Paul Rutten legt uit wat dit inhoudt.

Al sinds eind jaren ’90 vormt het MVO-beleid een onmisbaar onderdeel van de Gulpener Bierbrouwerij. Jan-Paul: “Vanuit de overtuiging dat het ‘gesleep’ met grondstoffen onverantwoord is, startten we destijds met de inkoop van grondstoffen bij lokale boeren. Inmiddels brouwen wij onze bieren met water uit eigen bronnen, hop uit onze hoptuin en met gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren. Zo verrijken we de kwaliteit en smaak van onze bieren, versterken we onze regio en verkleinen we onze ecologisch voetafdruk. Zelfs in ons BrouwLokaal, waar gasten onze bieren kunnen proeven, serveren we alleen eten en drinken uit de directe omgeving.”

“Wist je dat de bierbranche het eigenlijk heel goed doet als het gaat om duurzaamheid? In Nederland hebben veel brouwerijen al jaren geleden innovaties doorgevoerd die minder belastend zijn voor het milieu. Daar proost ik graag op!”

Brood van graanresten

Het houdt echter niet op bij het gebruik van regionale grondstoffen, vertelt Jan-Paul. “We proberen ook de reststromen te beperken. Zo gaat het restproduct van het graan, bierbostel genoemd, terug naar de boeren. Zij gebruiken dit als veevoer. Sinds kort gaat een deel zelfs naar de Bisschopsmolen in Maastricht, waar er brood van wordt gemaakt. Een opwaardering van de restproducten van veevoer naar voeding voor mensen! Verder proberen we het watergebruik te minimaliseren door de bieren niet meer te filteren, maar te centrifugeren. Het bier wordt dan niet kraakhelder, maar dat komt de smaak juist ten goede. Alleen het traditionele pils wordt nog gefilterd. Tot slot bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om bij ons werkervaring op te doen.”

Fossielvrij in 2030

Ondernemingslust en innovatiekracht zitten in de genen van het Gulpener familiebedrijf. Dat leidt tot hoge ambities: in 2030 wil de brouwerij volledig fossielvrij bier brouwen. Jan-Paul: “We gaan aan de slag met technieken die nog nergens anders worden toegepast. Dat moet leiden tot 80% minder energieverbruik. De energie die we wel nog nodig hebben, gaan we opwekken met een warmtepomp die gebruikmaakt van restwarmte en met groene elektriciteit. Natuurlijk vraagt dit om flinke investeringen. Maar we zijn een financieel gezond bedrijf en we zien met name in de horeca dat onze duurzame aanpak juist de kracht van ons merk is. Veel horecabedrijven verkopen ons bier, omdat ze achter onze filosofie staan. Dat is toch hartstikke mooi?” 

Volg Gulpener:

Facebook
Twitter
Instagram
Website