Overview Effect is 'human right': verslag Overview Symposium Blog

Evenement

Maureen van Brandenburg (viaStory) was aanwezig bij het Overview Symposium op 3 november 2017. Zij schreef een uitgebreid verslag.

KERKRADE – “When I orbited the Earth in a spaceship, I saw for the first time how beautiful our planet is. Mankind, let us preserve and increase this beauty, and not destroy it!”.

Met deze woorden liet astronaut Yuri Gagarin zien hoe een reis door de ruimte zijn kijk op de wereld voorgoed heeft veranderd. Na hem volgen nog vele andere ruimtevaarders die tijdens hun reis ervaren hoe ontzettend mooi, maar ook hoe vreselijk kwetsbaar onze planeet is. Bij de aanblik van de aarde ervaren ze een intens gevoel waarbij ze een diepe verbondenheid voelen met de aarde. De aarde, dat is hun thuis. De aarde biedt hen leven. En buiten die blauwe bol is er niets anders dan een enorm heelal, dood en stil.

Het zogenoemde Overview Effect laat bij veel astronauten zo’n enorme indruk achter dat zij besluiten zich in te zetten voor de toekomst van de aarde. Hoewel de boodschap van de astronauten die het Overview Effect hebben ervaren al veel mensen heeft bereikt, lijkt het verhaal niet te beklijven. Astronauten en wetenschappers vragen zich af of het überhaupt mogelijk is het Overview Effect te ervaren wanneer je je niet in de ruimte bevindt. Hoe kunnen we het Overview Effect inzetten om het grotere publiek bewust te maken van de kwetsbaarheid van de aarde? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het Overview Symposium dat op 3 november heeft plaatsgevonden in het Columbus Earth Center in Kerkrade. Vanuit de hele wereld zijn onderzoekers, wetenschappers, psychologen, filosofen en ondernemers bij elkaar gekomen om hun kennis te delen.

Lees het hele verslag

 

Oprichting Overview Forum

Als afsluiting van het Overview Symposium is het European Overview Forum opgericht: een netwerk voor iedereen die zich wil aansluiten als ambassadeur voor een betere wereld. Het forum heeft de ambitie kennis te doen groeien en ontwikkelingen mogelijk te maken ten behoeve van het simuleren en verspreiden van het Overview Effect. Want alleen door de krachten te bundelen kan er een verschil worden gemaakt voor onze aarde en al haar bewoners.

European Overview Forum

Het Overview Forum is een netwerk van ambassadeurs die zich inzetten voor een betere wereld. Zij willen organisaties helpen hun duurzame ambities in praktijk te brengen door het Overview Effect onder de aandacht te brengen. Het forum werkt als een katalysator voor het Overview Effect. Het forum is opgericht tijdens het eerste Overview Symposium in November 2017 en afgeleid van het American Overview Institute.

Earth: Ervaar het Overview Effect zelf in Columbus

Een kleine, blauwe knikker, beschermd door een flinterdun laagje, zwevend in een oneindige, zwarte ruimte. Dat is de aarde: onze planeet, ons thuis. Een bol vol ongerepte schoonheid, waarvan het oppervlak steeds meer wordt gevormd door de mensen die haar bevolken.

Wat doen wij met onze wereld? Laten we haar eens in haar geheel bekijken, in al haar schoonheid én haar kwetsbaarheid. Columbus neemt je mee, steeds hoger de lucht in, voorbij de blauwe lucht, honderden kilometers omhoog. Daar gunnen we je een blik op de aarde, zoals slechts 500 mensen ter wereld die voor jou ervoeren. Beleef het Overview effect en kijk als een astronaut naar de aarde. Een blik, die vele levens veranderd heeft. Bekijk de aarde, zoals je haar niet eerder zag.

Earth. Our Planet, Our Home