Persbericht: Museumplein Limburg kanshebber European Museum of the Year Award Blog

Organisatie

Na Rijksmuseum in 2015 is Museumplein Limburg kanshebber 2017.

Kerkrade, 1 december 2016 – Columbus earth center, Cube design museum en Continium discovery center te Kerkrade zijn, onder de organisatienaam Museumplein Limburg, genomineerd voor de ‘European Museum of the Year Award 2017’.

Deze museumprijs wordt volgend jaar voor de veertigste keer uitgereikt door het ‘European Museum Forum’ aan een nieuw of recent vernieuwd museum. De winnaar van de prijs, die in 2015 door het Rijksmuseum in de wacht is gesleept, wordt in mei 2017 bekend gemaakt in Zagreb.

Bezoek van jury en mystery guest

Eind juli van dit jaar zijn Columbus, Cube en Continium bezocht door een tweekoppige jury, die namens EMF het cluster van musea op het Museumplein te Kerkrade heeft beoordeeld. Wellicht zijn de musea ook nog bezocht door een ‘mystery guest’, maar dat is vanzelfsprekend niet bekend. Op basis van deze beoordelingen heeft het ‘judging panel’ van het EMF Museumplein Limburg genomineerd voor de EMYA 2017.

Verhogen kwaliteit musea

Het European Museum Forum is een non-profit organisatie, die werkt onder auspiciën van de Europese Raad, met als doel het verhogen van de kwaliteit van Europese musea. Hiertoe heeft het EMF onder andere de European Museum of the Year Award in het leven geroepen. Sinds 1977 reikt het EMF deze prijs ieder jaar uit aan een nieuw of vernieuwd museum dat zich naar de samenleving richt en bezoekers onthaalt met een unieke sfeer en tot de verbeelding sprekende presentaties, zich op creatieve wijze richt op het onderwijs en sociale verantwoordelijkheid neemt.

40 jaar EMYA

Van 3 tot en met 6 mei 2017 viert het EMF het veertigjarig bestaan van de EMYA in Zagreb. Tijdens deze vierdaagse ceremonie worden de EMYA 2017 en een aantal andere museumprijzen uitgereikt. In het verleden hebben zowel grote, als kleinere musea de prijs gewonnen. Alle winnaars hebben gemeen dat ze uitblinken in vernieuwing en de kwaliteitsstandaard binnen de Europese museumwereld hebben gewijzigd.

Museumplein Limburg te Kerkrade. Foto: René de Wit

Over Museumplein Limburg

Museumplein Limburg is de overkoepelende organisatie achter Columbus earth center, Cube design museum en Continium discovery center te Kerkrade en Spark Tech Lab te Weert. De instellingen aan het Museumplein te Kerkrade vertellen elk een deel van het oudste verhaal: de relatie van de mens met de wereld waarin hij leeft. Hoe complex de wereld om ons heen ook kan zijn, er is altijd een relatie tussen onszelf, de natuur waarin wij bestaan en de samenleving die we samen bouwen. Deze relatie komt tot uiting in de manier waarop wij leven en werken, in ons onderwijs en in onze cultuur. Museumplein Limburg biedt inzicht, kennis en enthousiasme in deze relatie door erfgoed, geschiedenis, wetenschap en industrie in samenhang te presenteren richting een breed publiek.